ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ ΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ...


Σαρακοστή λοιπόν, άρα θαλασσινά και Άγιος ο Θεός...

Πριν κάποια χρόνια Μεγάλη Εβδομάδα στη Σίφνο, η Σπετσιώτισσα κουμπάρα μου, μου έμαθε τη συνταγή αυτή, η οποία διαδίδεται από μαμά σε κόρη...

Η πρώτη πηρουνιά ήταν μία έκρηξη στον ουρανίσκο, η δεύτερη έβγαλε μουγκρητό απόλαυσης, για την τρίτη και τις επόμενες δεν θα μιλήσω γιατί θα κοκκινίσετε...

Όσοι δε, το έχουν δοκιμάσει δεν αρκούνται σε ένα μικρό κομματάκι...

Είναι ένα ξυδάτο χταπόδι που όμως κρατάει όλη τη θάλασσα μέσα του...

Πάμε να τα πούμε αναλυτικά!!!

Υλικά
1 χταπόδι μεγάλο (2 κιλά και πάνω)
5 φύλλα δάφνης
1/2 ποτήρι κρασιού ξύδι
1/2 ποτήρι κρασιού λάδι
Νερό όσο χρειαστεί

Εκτέλεση


Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι, ξεχωρίζουμε το κάθε πλοκάμι και τη φούσκα του.  Βγάζουμε το δέρμα της φούσκας μόνο... (των πλοκαμιών το θέλουμε γιατί θα μας βγάλει μία υπέροχη κόκκινη σαλτσα, ιδανική για παπάρα).


Καίμε πολύ καλά ένα τηγάνι, και απλώνουμε όσο καλύτερα το χταπόδι μέσα, αυτό θα κολλήσει λίγο και αμέσως μετά θα βγάλει τα υγρά του, δεν το πειράζουμε καθόλου, ρίχνουμε μέσα και τα φύλλα δαφνης.  Όπως είμαστε σε δυνατή φωτιά το αφήνουμε με κλειστό καπάκι μέχρι να πιει τα υγρά του και να κολλήσει ελαφρώς στον πάτο.  Στη συνέχεια παίρνουμε μία ξύλινη κουτάλα και ξύνουμε τον πάτο.


Ρίχνουμε ένα ποτήρι κρασιού νερό, κλείνουμε πάλι με καπάκι και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.  Αυτό  το κάνουμε μέχρι να μαλακώσει (ξύσιμο, νερό, καπάκι)... Όταν δούμε ότι είναι έτοιμο αφήνουμε μέσα ελάχιστα υγρά και το σβήνουμε με το ξύδι, ξανακλείνουμε το καπάκι μέχρι να ποτίσει καλά με το ξύδι και τέλος μία βράση με το λάδι και είστε έτοιμες...


Εγώ προσωπικά δεν βάζω αλάτι και πιπέρι... Άλλωστε τα περισσότερα θαλασσινά έχουν όσο αλάτι χρειάζεται το φαγητό...

Άντε καλή μας όρεξη!!! Σλουρπ

Comments